Ջուլիետա Սահակյանի բուժարանը
Բաղդադի խուրմա
Փյունիկյան արմավենին բարձր սլացիկ ծառ է մինչեւ 8 տասնյակ խոշոր, երկար տերեւներով։ Պտուղները (ֆինիկի) աճում են խիտ, մի քանի մետր տրամագիծ ունեցող ողկույզներով։ Մշակվել է ավելի քան 5000 տարի առաջ։
Հնագույն եգիպտական գրավոր արձանագրություններում կան նշումներ այս մասին (2500 թվական, Ն.Ք.)։
Արաբիայի անապատներում այդ սննդարար պտուղը փոխարինել է նույնիսկ հացին։ Արշավանքների ժամանակ արաբ զինվորները իրենց հետ տարել են պտղի մեծ պաշար։
Փյունիկյան արմավենու բնափայտում պարունակվող հյութից պատրաստում են ոգելից խմիչքներ, օշարակ, քացախ եւ այլն։
Հնագույն ժամանակներից այս պտուղը համարվել է Աստծո կողմից մարդկանց պարգեւած սնունդ։
Հին ժամանակներից փյունիկյան արմավենու պտուղը բնորոշել է առատություն, հարստություն, առողջություն։
«Բաղդադում խուրմա կա» թեւավոր խոսքը բնորոշում է արաբական խալիֆների ապարանքների անասելի եւ անհաշիվ հարստությունն ու շքեղությունը։
Խուրմայից արաբական երկրներում ստանում են ալյուր, յուրահատուկ տեսակի մեղր, երկար պահպանվող մածուկ։
Արտահանման ծավալներով առաջատարը Սաուդյան Արաբիան է։ Չկա այդպիսի Արաբական երկիր, որը չմշակի եւ չարտահանի այս հրաշալի պտուղը, որը մշակվում է նաեւ Իրանում, Կալիֆոռնիայում, Հարավային Աֆրիկայում։ Տեսակներն այնքան շատ են, որ նույնիսկ մասնագետները չեն կարողանում վերջնականորեն զանազանել դրանք։ Համարվում է, որ գոյություն ունի մոտ հազար տեսակ։
15-րդ դարի հայ բժշկապետ Ամիրդովլաթ Ամասիացին իր «Անգիտաց անպետ» դեղամիջոցների միջնադարյան հանրագիտարանում արմավի վերաբերյալ գրում է. «Փյունիկյան արմավը շատ տեսակներ ունի։ Ամենալավը մսոտ ու քաղցր տեսակն է։ Օժտված է մարմինը մաքրող ու ամրացնող հատկությամբ։ Եթե դրա կորիզն այրեն ու քսեն գլխին, կամրացնի մազերը, կնպաստի դրանց աճին։
Հացհամեմի հետ եփելու եւ ուտելու դեպքում կօգնի ասթմայով ու շնչահեղձությամբ տառապողներին։ Եթե արմավը թրջեն կաթի մեջ եւ ուտեն, կառատացնի սերմնարտադրությունը։ Այս պտուղը սննդարար ուտելիք է։ Այն թանձրացնում է արյունը ու տարրալուծում է քարերը։ Եթե յուղի հետ լավ տրորեն ու քսեն քարացած ուռուցքին, կօգնի։
Իսկ վարդի յուղի հետ խառնած արմավը կօգնի եղունգների խոցերի դեպքում։ Բայց վնաս է միզապարկի եւ երիկամների համար»։ Ավելի քան 2000 տարվա վաղեմության բնակավայրի պեղումների ժամանակ իսրայելցի գիտնականները հայտնաբերել են արմավի սերմեր։ Նրանց հաջողվել է աճեցնել այդ սերմերը։ Պարզվել է, որ այդ տեսակն ունի յուրահատուկ բուժիչ հատկություններ եւ անհետացել էր 500 տարի առաջ։
Փյունիկյան արմավենու պտուղները պարունակում են ենթավիտամին A, B խմբի վիտամիններ, ավելի քան 23 տեսակ ամինաթթուներ, որոնք բնորոշ են միմիայն այս պտղին։ Չորացած պտուղներում պարունակվում է մինչեւ 65 % շաքար, հիմնականում մրգաշաքար եւ խաղողաշաքար։ Իր կալորիականությամբ զիջում է միայն քիշմիշին (310) եւ հավասար է ծիրանի, թզի, բալի, չրերի կալորիականությանը։
Մի քանի րոպե տաք կաթի մեջ մնալուց հետո զգալիորեն լավանում է պտուղների համը եւ օգտակարությունը։
Օրվա մեջ ուտելով 10 հատ պտուղ՝ բավարարվում է օրգանիզմի պահանջը մագնիումի, պղնձի, ծծմբի հանդեպ, կիսով չափ երկաթի եւ մեկ քառորդով կալցիումի հանդեպ։
Հարուստ է կալիումով, այդ պատճառով մեծ կիրառում է գտնում սիրտ-անոթային հիվանդությունների, մասնավորապես՝ հիպերտոնիայի դեպքում, որպես դիետիկ սնունդ։
Սակայն որոշ քանակությունից հետո ճնշումը կարող է բարձրանալ։ Խոլեստերինի պարունակությունը գրեթե զրոյական է եւ օգտագործվում է աթերոսկլերոզի եւ որոշ ուռուցքային հիվանդությունների կանխարգելման նպատակով։ Պարունակելով զգալի քանակությամբ բջջանյութ՝ իջեցնում է խոլեստերինի մակարդակը։ Շատ օգտակար է մտավոր աշխատանք կատարողներին, քանի որ պարունակում է մեծ քանակությամբ շաքարանյութ։ Մագնումի զգալի պարունակության շնորհիվ՝ կարգավորվում է մարդու ֆիզիկական եւ հոգեկան վիճակը, բարձրանում է տրամադրությունը։ Պտուղները օգտակար են նաեւ այն մարդկանց, ովքեր ունեցել են ոսկրային կոտրվածք։ Պտուղը պարունակում է նյութ, որն իր բաղարդությամբ նման է օքսիտոցին կոչվող հորմոնին, որի շնորհիվ ավելանում է կերակրող մայրերի կաթը։
Եթե դուք գնել եք չորացրած արմավի պտուղները, ապա անպայման ենթարկեք դրանք ջրային մաքրման, ցանկալի է՝ տաք ջրով, քանի որ դրանք մշակված են ծծմբային գազերով։ Պետք է պահել սառնարանում կիպ պահված տարայի մեջ, քանի որ դրանք կլանում են կողմնակի շրջապատի հոտերը։
Սնունդը՝ դեղ
200 գրամ կորիզներից անջատված պտուղը եփեք 1 լ կաթի մեջ մինչեւ 20 րոպե, եւ կերեք այդ պտուղները սնունդ ընդունելուց 10-15 րոպե առաջ, նվազեցնում է ախորժակը եւ նպաստում նիհարելուն։
Կարդացեք նաև
Բուժիչ նամակներ Փյունիկյան արմավենին մինչև 8 մ բարձրությամբ խոշոր, երկար տերևներով սլացիկ ծառ է։ Պտուղները կազմում են խիտ ողկույզներ, որոնց երկարությունը և տրամագիծը չափվում են մի քանի մետրով...
Յուրաքանչյուր սերմ հայտնվելով բարենպաստ պայմաններում` փոքրիկ ծիլ է տալիս, որը կախված գենետիկ ծրագրից` դառնում է խոտաբույս, թուփ, ծառ, լիանա, ջրիմուռ, և այլն։ Մարդը հնագույն ժամանակներից հասկացել է...
Բուժիչ նամակներ Ոզնենիների ենթաընտանիքը (Echinops) ընդգրկում է մոտ 125 տեսակներ. պատկանում է բարդածաղկավորների ընտանիքին։ Հայաստանում հանդիպում են ոզնենիների մոտ մեկ տասնյակ տեսակներ...
Թաղաղուազգիների ընտանիքին (Xanthorrhoeaceae, Asphodelaceae ենթաընտանիքի) պատկանող բազմամյա միաշաքիլավոր խոտաբույսերի, թփերի, հազվադեպ՝ ծառերի ու լիանաների ցեղ է, որի գիտական անվանումը...
Շրթնածաղկավորների (Labiatae) կամ նույնն է խուլ եղինջազգիների ընտանիքին պատկանող միամյա կամ բազմամյա, երկշաքիլավոր խոտաբույսերի ցեղ է: Ըստ The Plant List (2013) Խուլ եղինջ ցեղը ընդգրկում է 30 տեսակներ...
Մատնունի ցեղն ընդգրկում է մոտավորապես 300 (այլ տվյալներով՝ 500) տեսակներ, որոնք վարդազգիների ընտանիքին պատկանող միամյա կամ բազմամյա, երկշաքիլավոր խոտաբույսեր են: Ցեղի անվանումն առաջացել է լատիներեն...
Աստղածաղկավորների ընտանիքին պատկանող միամյա կամ բազմամյա երկշաքիլավոր խոտաբույսերի ցեղ է, որն ընդգրկում է մոտավորապես 59 տեսակներ: Ցողուններն ուղղահայաց են, ամուր: Կազմում են հավաքված կամ տարածված...
Զանգակազգիների (Campanulaceae) ընտանիքին պատկանող ավելի քան 80 ցեղերից մեկն է: Զանգակների ցեղն ընդգրկում է մոտավորապես 475 (GRIN) տեսակներ, որոնք միամյա, երկամյա կամ բազմամյա խոտաբույսեր են: Դասակարգում...
Գորտնուկազգիների (Ranunculaceae) ընտանիքին պատկանող միամյա, երկամյա կամ բազմամյա բույսերի ցեղ է, որն ընդգրկում է Հյուսիսային կիսագնդի բարեխառն գոտիներում, Նոր Զելանդիայում ու Ավստրալիայում...
Աստղածաղկավորների (Asteraceae) ընտանիքին պատկանող երկամյա կամ բազմամյա, երկշաքիլավոր, քիստավոր խոտաբույսերի ցեղ է: Ընդգրկում է մոտ 250, ըստ The Plant List ցանկի` 484 ենթատեսակներ, որոնք հիմնականում...
Դանդուռ բանջարանոցայինը միամյա բույս է, պատկանում է դանդուռազգիների ընտանիքին (Portulacaceae), որն ընդգրկում է ավելի քան 100 տեսակներ: Ըստ որոշ տեղեկությունների հայտնի է եղել ավելի քան 10.000 տարի առաջ...
Կորնգանը (Onobrychis Adans) բակլազգիների ընտանիքի բազմամյա, հազվադեպ՝ միամյա, խոտաբույս է կամ` թուփ: Լատիներեն գիտական անվանումը ծագում է հունարեն «onos»` ավանակ եւ «brich»` կրծոտել բառերից...
Անմոռուկների (Myosotis) ցեղը պատկանում է գաղտրիկազգիների (Boraginaceae) ընտանիքին: Հայտնի են անմոռուկի 50 տեսակներ, որոնք Եվրասիայում, Ամերիկայում, Հարավային Աֆրիկայում, Ավստրալիայում ու Նոր Զելանդիայում...
Ծիրանենու պտղաչիրն օրգանիզմն ամրացնող հրաշալի մթերք է, որի 100գ զանգվածի էներգետիկ արժեքը 241 կկալ է: ՌԴ «Будьте здоровы» (Спец. выпуск, 21.2012) խմբագրակազմը առաջարկում է հիվանդություններից ապաքինվող...
Բատատը [Ipomoea batatas (сладкий картофель, батат)] պատատուկազգիների ընտանիքին պատկանող բազմամյա բույս է, իսկ մորմազգի պատատեսը (կարտոֆիլ)՝ այսինքն «քաղցր կարտոֆիլ» անվանումը, որեւէ գիտական հիմք չունի...
ԱՄԵՆԱԸՆԹԵՐՑՎԱԾ ՀՈԴՎԱԾՆԵՐԸ
- Ժողովրդական դեղամիջոցներ
- Հղիություն. 4-րդ ամիս
- Հղիություն. 7-րդ ամիս
- Կոճապղպեղ նույնն է՝ իմբիր, Ginger եւ Zingiber Officinale
- «Արագիլ» հիմնադրամը ստեղծված է՝ օգնելու անպտղությամբ տառապող զույգերին. Կարինե Թոխունց
- Հղիություն. 6-րդ ամիս
- Հղիություն. 2-րդ ամիս
- 4-7 ամսական երեխաների սնուցումը
- Ամուսնական առաջին գիշերը
- Ընկերության մասին
- Ինչպես ազատվել անցանկալի մազերից
- Խնձորը` պզուկների դեմ. ազատվիր նրանցից 1 գիշերվա ընթացքում
- Պարզվում է ապագա երեխայի սեռը կախված է մայրիկի սնունդից
- Դդում
- Հիվանդություն, որը փոխում է մեր կյանքը` կրծագեղձի քաղցկեղ
- Կոճապղպեղ՝ նիհարելու համար (կոճապղպեղի թեյ)
- Սեռական գրգռում
- Արգանդի միոմա. նախանշանները, պատճառներն ու բուժումը
- Երիցուկ դեղատնային - Ромашка аптечная - Matricaria chamomilla L.
- Չիչխանի օգտակար հատկությունները
- Հղիություն. 1-ին ամիս
- Քարավուզ (նույն ինքը՝ նեխուր)
- Ինչպես ազատվել բերանի վատ հոտից`պարզ միջոց
- Դիմակներ` մազերի համար
- Կրծքի ցավե՞ր ունեք. ինչ անել
- Ընդհանուր տեղեկություններ մարմնի համակարգերի մասին
- Հեշտոցային արտադրության պատճառները. մասնագետի անդրադարձը
- Բերանի խոռոչի լորձաթաղանթի ախտահարումը սովորական բշտախտի ժամանակ (սկիզբը` նախորդ համարում)
- Ընտրություն ըստ հորոսկոպի
- Հիվանդություն, որի համար պետք չէ ամաչել (թութք)
- Հղիությունը և նախապատրաստվելը դրան
- Խոսենք այդ մասին. ձեռնաշարժություն
- Երբ գլխացավն ախտանիշ է: Հանճարեղ և օժտված մարդկանց հիվանդություն
- Լեղաքարային հիվանդություն. բուժման մեթոդները
- Սեռական թուլության առաջին նախանշանները. news.am
- Ուլտրաձայնային դոպլերոգրաֆիա (երկակի (դուպլեքս) անոթների)
- Էկզեմայի տեսակները և բուժումը
- ՈւՆԱԲԻ: Արևելյան բժշկության գաղտնիքները
- Իրիդիոսքրինինգ
- Գամմա-դանակը նշտարի փոխարեն